2019 Reisverslag van reis 165 Frankrijk (Pyreneeën en Dordogne)

Boottochtjes horen bij de favoriete uitstapjes van GTCCers. Je kunt zittend van de omgeving genieten. Deze keer ging de tocht langs de kust van de Middellandse Zee, de Côte Vermeille.

Verslag van reis 165 naar Frankrijk van 24 mei tot 25 juni 2019.

Campings:

  • La Coscolleda *** in Sorède
  • Sandaya Le Plein Air des Chênes **** in Clapiers (bij Montpelliers)
  • Vakantiepark La Draille**** bij Souillac.

Sorède

De 21 deelnemers verdeeld over 8 caravans en 3 campers arriveerden na een voorspoedige reis op de eerste camping in Sorède (Pyrénées-Oriëntales). De reis naar deze camping deed de één in 2 dagen maar de meesten deden er langer over. Er werd ook wel gezamenlijk gereisd. De rustige camping ligt aan een riviertje en we stonden op mooie plekken in een natuurlijke omgeving. Sorède ligt aan de voet van de Pyreneeën en op nog geen 10 km van de Middellandse zee.

Eén van de eerste tochten die we gemaakt hebben, ging langs de Middellandse Zee van Argelès-sur-Mer  tot aan de Spaanse grens. Er waren er die een duik namen in het zilte nat. Sommigen wilden in Spanje geweest zijn en gingen even de grens over. Van de plaatsen aan de kust maakte Collioure de meeste indruk. We bezochten Perpignan, een stad met een Catalaanse sfeer. Zo zijn de straatnaamborden in het Frans en in het Catalaans. En overal wappert de Catalaanse vlag. Op de terugweg naar de camping hebben we ook nog een kijkje genomen in Elne een oud gedeeltelijk ommuurd stadje. Boottochtjes horen bij de favoriete uitstapjes van GTCCers. Je kunt zittend van de omgeving genieten. Deze keer ging de tocht langs de kust van de Middellandse Zee, de Côte Vermeille.

Op zaterdag was het rommelmarkt in Sorède. Jan en Frouwkje kochten voor € 3 een babypop die merkwaardig genoeg alleen Nederlands sprak; hij kreeg dan ook de naam Francois. Ineke en Leny kochten op deze rommelmarkt voor iedereen een passend presentje. Ze hebben flink afgepingeld want ze kwamen uit op gemiddeld € 0,50 per cadeautje. Tijdens een barbecue werden ze uitgedeeld en de verraste ontvangers moesten er zelf een verhaaltje bij bedenken. Op deze camping hebben we de hop en de wielewaal gezien en gehoord .

Clapiers

En toen was het ineens dinsdag 4 juni. Tijd voor vertrek naar de volgende camping. Maar het werd niet de camping in Luchon in Midi- Pyrénées. Het weer was volgens buienradar in dat deel van de Pyreneeën steeds slecht: regen- en onweersbuien en daar houden we niet van. Na ampel beraad werd besloten naar een camping 200 km in NO richting bij Montpellier te gaan: Le Plein Air des Chênes in Clapiers. En dat bleek een schot in de roos: plekken met privé-sanitair. Vanaf deze camping werden tochten gemaakt in de omgeving zoals naar de Grotte des Demoisselles met een stalagmiet die de vorm heeft van een madonnabeeld, vandaar die naam. Ook gingen we naar de Pont du Diable in combinatie met het prachtige plaatsje St. Guilhem-le-Desert en St. Martin de Londres. Verder maakten sommigen een rondrit naar Cirque de Mourèze in combinatie met een rit rond het Lac du Salagou. Knap hoe sommigen de tocht door de Cirque volbrachten. Na afloop was er een ijsje in Mourèze.

Er waren 3 liefhebbers voor de beklimming van de Pic Saint-Loup, 658 m hoog. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Bijzonder was dat er 4 aasgieren rond de top zweefden. Montpellier is een super gezellige stad met zijn statige gebouwen, brede boulevards, prachtige parken en een schilderachtige binnenstad. Echt een stad om in rond te slenteren en te genieten van de ontspannen sfeer en veel gezellige pleintjes met terrasjes om af en toe even neer te strijken en wat te drinken. Je raakt er niet gauw uitgekeken.

In de kathedraal Saint Pierre hebben een aantal  een orgelconcert bijgewoond. Uitgevoerd werden de Goldberg variaties van J.S.Bach door Allain Cahagne uit Montpellier. Na afloop hebben we nog even een terrasje opgezocht. We keken wel op van de ME die in de stad actief was. We voelden ons goed beveiligd.

Souillac

Op vrijdag 14 juni vertrokken we naar vakantiepark “La Draille” ten noorden van Souillac in de Dordogne. Daar voegden Wim en Zwanette zich nog bij ons. De Dordogne is een aantrekkelijk gebied met fraaie landschappen, pittoreske stadjes, oude kastelen en interessante grotten waarvan een aantal met prehistorische muurschilderingen van bisons, mammoets, rendieren en paarden. We bezochten La Roque-St.-Christophe in het dal van de Vézère, een rotsnederzetting van prehistorische mensen. Later in de middeleeuwen werden er grotwoningen gebouwd. Daarna gingen we naar Beynac-et-Cazenac, een schilderachtig oud plaatsje gebouwd tegen de steile rechter oever van de Dordogne, met een boven alles uitstekende machtige burcht. Deze plaats had kennelijk nogal wat aantrekkingskracht op onze reisgenoten want sommigen zijn er met de kano langs gepeddeld en later nog een keer met een rondvaartboot.

We bezochten het nabij gelegen Domme., hooggelegen op een uitstekende rots met naar alle kanten een prachtig uitzicht over het dal van de Dordogne. Grote delen van de stadsmuur zijn nog aanwezig inclusief drie poorten. In Sarlat waren we toen er markt was. Ieder straatje, ieder pleintje in de middeleeuwse binnenstad is zeer bezienswaardig. Maar op deze marktdag was het er wel erg druk. We hebben een treinreisje gemaakt in de buurt van Martel met de “Truffadou”. Deze werd vroeger gebruikt voor het vervoer van truffels naar de markt in Martel.

Ik zou nog meer kunnen schrijven over allerlei uitstapjes die gezamenlijk of individueel zijn gemaakt, maar laat ik afsluiten met nog een aantal opmerkingen.

Ies was onze eerste toerbegeleider. Hij opende op christelijke wijze de reis op zaterdag 25 mei. Op dinsdag 25 juni sloot Kees tijdens het afscheidsmaal op “La Draille” deze reis af. Tijdens deze maaltijd deelde Leny nog aan iedereen een kaart uit met daarop een persoonlijk tekst. Zo af en toe werd er gezamenlijk gegeten in een Frans restaurant en dan speelden zich vermakelijke taferelen af. Want die gerechten in de Franse taal leverden nogal wat vragen op. En niet iedereen bleek op de hoogte te zijn met wat hij of zij besteld had. Dan is het samen barbecuen op de camping een stuk gemakkelijker.

Elke zondag en ook op Hemelvaartsdag  zorgde Harry er voor dat we op een uitstekende manier kerkdiensten konden volgen met beeld en geluid. Op ”La Draille” hebben we er voor gekozen de diensten in het kerkje van Borrèze , georganiseerd door het vakantiepark, te bezoeken. ‘s Morgens was er een dienst en ‘s avonds een sing-in. Bovendien werden er op dinsdag- en donderdagavond een dagsluiting gehouden. Alle bijeenkomsten werden geleid door ds S.

Leny was als gast mee. Ze heeft op meerdere manieren meegeholpen om deze reis tot een succes te maken. Zo heeft ze een groepsapp gemaakt.  Deze app heeft heel goed gefunctioneerd zowel tijdens de heenreis als tijdens de reis zelf. Ook op de terugreis konden we via de app nog contact met elkaar hebben en konden we constateren dat iedereen weer heelhuids was thuisgekomen. Net als vorig jaar ging Kody, mijn Duitse pinscher, ook weer mee. Vanwege de hoge buitentemperatuur nam ik hem ‘s zondags ook mee naar de kerk. Dat ontlokte aan ds S. de opmerking dat je niet kon zeggen dat er geen hond in de kerk zat.

We speelden regelmatig jeu de boules, de mannen tegen de vrouwen. De vrouwen wonnen vaak. Maar ja, als je van je vrouw te horen krijgt: “Pas op dat je die bal niet weg tikt anders slaap je vannacht niet in de caravan” dan snap je wel waarom de vrouwen wonnen.

Op 25 juni kwam dus een eind aan deze reis die goed is verlopen, zonder ongelukken. Daar zijn we God dankbaar voor. Hij ging met ons mee en heeft ons bewaard. We mochten genieten van goed weer en van een prachtige omgeving. Op dinsdag  25 juni vertrok iedereen weer huiswaarts. De één wilde na al die weken wel weer naar huis. De ander kon maar moeilijk afscheid nemen.

Wat blijft zijn de herinneringen die weer tot leven kwamen bij het zien van de fraaie film die Kees van deze reis had gemaakt.

Winsum(Gr) augustus 2019. Albert Akkerman                                                                                                                           

                                                                                                                                            

 

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u vragen over De GTCC? Stuur dan een mail naar info@caravanclub-gtcc.nl

Copyright 2016 - 2024 - Gereformeerde Toer- en Caravan Club