2022 Reis 169 Frankrijk - fietsland.

Reis 169   Frankrijk : fietsland

 27 mei tm 29 juni 2022

Uit eerdere reizen is gebleken dat zich onder de GTCC’ers ook redelijk wat ‘francofielen’ bevinden. Er was gevraagd om eens een Frankrijk-reis te organiseren waarbij ook vlak gefietst kan worden; en niet te ver weg. Mocht het aantal definitieve aanmeldingen minimaal 4 zijn, dan wordt de reis verder uitgewerkt. In het onderstaande schema is er van uit gegaan om 8 dagen per camping te vertoeven.

Fietsen in Frankrijk

Het nationale netwerk van fietspaden in Frankrijk is ruim 10.000 kilometer lang. De Fransen maken onderscheid tussen voies vertes en véloroutes. Voies vertes zijn vrijliggende fietspaden (routes en site propre), terwijl de véloroutes ook gebruikmaken van bestaande (verkeersluwe) wegen. De voies vertes zijn in de meerderheid. Ze zijn vrijwel allemaal aangelegd op voormalige spoorlijnen en oude jaagpaden (bij kanalen en rivieren).

  1. Traject Marne-Saônekanaal tussen Champagne in Bourgondië

Over een totale afstand van 150 kilometer ligt de fietsroute die begint in Vitry-le-François en eindigt in de vestingstad Langres. Nagenoeg de complete route loopt evenwijdig aan het Canal de la Marne à la Saône, een regionaal erg belangrijk kanaal die de verbinding vormt tussen het noorden en het zuiden. Het is erg aangenaam fietsen over dit vlakke land, special door de vele platanen (soort boom) die langs het kanaal staan. Schaduw is dus nooit ver weg! Bezoek onderweg even Chaumont, een mooie stad direct aan de route.

>>Camping Mun. Rives de la Marne   in Vouécourt 

  1. Traject oude spoorlijn Macon – Chalon-sur-Saone

De Voie Verte du Bourgogne du Sud volgt de oude spoorlijn van Chalon-sur-Saône via Cluny naar Mâcon. In het prachtige landschap zie je romaanse bouwkunst, kastelen en wijngaarden. Daarnaast kom je eindeloze mogelijkheden tegen om lekker te eten. Onderweg kom je onder meer door de 1,6 kilometer lange tunnel van Bois Clair. Dit is de langste tunnel van alle voies vertes in Frankrijk. Ook Taize ligt langs de fietsroute.

>>Camping Moulin de Collonge in St. Boil  

  1. Traject Loire tussen Orleans en Nevers

De routes rond de plek van onze camping lopen door prachtige landschappen en een rijk cultureel erfgoed, van de ene naar de andere Loire-oever. De beroemde kanaalbrug en de jachthaven van Briare, waar het op zonnige dagen heerlijk flaneren is. In de Puisaye, op de noordoever, wemelt het van de boerderijen en boerderijtjes, landgoederen en domeinen, statige landhuizen en kastelen omringd door uitgestrekte landerijen, afgewisseld door kleine bossen en meren. Langs de zuidoever van de Loire treft u talrijke sfeervolle steden en dorpen met een lange geschiedenis aan. In de Haut-Berry leiden kleine landweggetjes door uitgestrekte velden en heuvels. Overal in het Pays Fort hebt u indrukwekkende uitzichten over de heuvels van de Sancerre. De camping is gelegen tegenover het kasteel en de stad, op een wandeling van 10 minuten van het centrum

>>Sites & Paysages Camping de Gien   in Poilly-lez-Gien/Gien

  1. Traject Baai van de Somme

Een spectaculair gebied van open water, duinen, moerassen met daartussen charmante dorpjes en kleinschalige kustplaatsjes zo kan je het best de Baai van de Somme omschrijven. Er zijn diverse fraaie fietsroutes duidelijk beschreven en goed te volgen. Zelf vergelijk ik dit gebied wel eens met Zeeland-voor-de-oorlog met slikken en schorren (eb en vloed) en grazende schapen er op. Zeehonden spotten. Maar er zijn ook historische plaatsjes zoals Rue en St Valery.

>>Flower Camping Les Aubépines in  Le Crotoy (St Firmin)

Kees Kabboord  (reisvoorbereider  Tourtochten Cie.)

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u vragen over De GTCC? Stuur dan een mail naar info@caravanclub-gtcc.nl

Copyright 2016 - 2023 - Gereformeerde Toer- en Caravan Club