2023. Reis 168. Kroatië/Slovenië

Reis 168   Kroatië / Slovenië

Vanwege de ontvangen suggesties en de eerdere goede ervaringen gaat één van onze reizen volgend jaar naar zonnige oorden t.w. Kroatië en Slovenië. Niet alleen het aantrekkelijke klimaat is gunstig voor kampeerders, ook de fraaie natuur en cultuur is een pluspunt. In verband met de temperaturen in zuidelijke streken start onze reis op vrijdag 19 mei 2023. Zodoende komen we uit op de periode 19/5 - 20/6 2023 (volgens het bekende systeem 11-10-11 dagen op een camping; nu iets aangepast i.v.m. tussencamping). Op dit moment hebben 6 equipes belangstelling getoond voor de reis, mogelijk worden dat er nog een paar meer. Er is in ieder geval nog ruimte. We starten in het zuidelijkste punt in Kroatië (Dalmatië). 

·       11 dagen in Kroatië: Dalmatië, omgeving Zoastrog (Dubrovnik, Mostar, diverse eilanden).

·       2 dagen tussencamping in Zadar

·       9 dagen Kroatië: Istrië, omgeving Rabac/ Labin (Pula, Cres, de Oostkust is groener en ruiger).  

·       10 dagen Slovenië: het ‘Toscane van Slovenië’, omgeving Dornberk: (Vipava vallei, Triest, Koper, event. Venetië.)  

·       De eerste camping: 

11 dagen in Dalmatië, tussen Split en Dubrovnik. Als je van Split naar Dubrovnik reist, bijna daartussenin, in het zuiden van de Makarska-riviera, kom je een kleine, pittoreske plaats tegen: Zaostrog, een ideaal startpunt voor excursies van een dag, niet alleen naar prachtige steden van de UNESCO-lijst, maar ook naar Mostar en Medjugorje, eilanden Hvar en Korcula en Peljesac-schiereiland, die allemaal 90  minuten rijden zijn  daar vandaan. Zaostrog is een fraai stadje met haven langs de Adriatische zee in het zuiden van Dalmatië. Het bevindt zich tussen Makarska en Ploče.  Het bestaat uit twee delen, een ouder deel onder een steil kalkstenen gedeelte van de Biokovobergketen en een nieuwere kustzone. De olijventeelt is prominent aanwezig in het gebied.  Al meer dan vijf eeuwen domineert in deze plaats het oude Franciscaanse klooster van St.Mary, met een open museum.

·       De tussencamping  

Vanwege de afstand Dalmatie <> Istrie bivakkeren we 2 dagen in of nabij Zadar. Zadar is een buitengewoon fraaie stad met vele historische gebouwen. Volgens de beroemde Britse filmregisseur Alfred Hitchcock is een zons­onder­gang nergens ter wereld zo mooi als in het Kroatische stadje Zadar (wij en andere GTCC’ers hebben het ook meegemaakt). In Zadar maakt niet alleen de zon grote indruk, ook de golven dragen bij aan een onvergetelijke ervaring. Het grootste natuurlijke zeeorkest met daaraan verbonden een prachtige elektronische lichtshow vindt je ook hier. Deze charmante havenstad aan de Adriatische Zee is natuurlijk niet voor niets tot Europese Bestemming van het jaar verkozen in 2016, dus een pauze waard.

·       De tweede camping:

9 dagen in Istrië aan de oostkust die groener, ruiger en minder druk is. We kamperen in de omgeving Rabac/Labin. Rabac is een gezellig plaatsje dat vooral bekend is om haar mooie stranden en de nabijheid van het sfeervolle heuveldorpje Labin. In Rabac profiteer je van de gemakken van een modern kustplaatsje én van de sfeer die je alleen in een oud plaatsje vindt. In slechts een paar minuten rijden ben je namelijk in Labin, een van de mooiste middeleeuwse heuveldorpjes van Istrië. Rabac was vroeger een vissers­dorpje. Er is een groot verschil in sfeer tussen deze twee plaatsen Rabac en Labin die zo dicht bij elkaar liggen.  In Labin kun je cultuur snuiven, musea bezoeken, prachtige architectuur bewonderen, wijn en olijfolie proeven, en heerlijk rondneuzen in de kleine boetiekjes en kunstgalerijen. Er is een museum over Labin’s verleden als mijnplaatsje, waar je alles te weten komt over het leven dat de mijnwerkers er vroeger hadden. Je kunt ook een deel van de oude mijntunnels bezoeken. Rabac ligt fraai aan de kust. Er zijn in juni speciale markten, waarbij je heerlijke streekgerechten en lekkernijen kunt proberen en zelfgemaakte producten kunt kopen, zoals honing, jam, prsut, kaas, worst, wijn, olijfolie en rakija. Een dagtripje naar Pula behoort ook tot de mogelijkheden.

·       De derde camping 

10 dagen in Slovenië en wel bij het plaatsje Dornberk. Aan de rand van het dorp ligt onze camping tussen de wijngaarden. De camping hoort bij een wijnboerderij; ligt midden tussen de wijngaarden in de Vipava vallei, het Toscane van Slovenië. Hier kampeer je in een idyllische en zonnige omgeving en kom je tot rust in de natuur. Op slechts 12 kilometer van Italië ligt het fraaie landgoed waar we kamperen. Gelegen tussen de hoge bergen van de Dinarische Alpen in het oosten en het hoge Karstplateau in het westen is de smalle Vipava vallei letterlijk een verborgen schat. Wie de afdaling naar de vallei maakt, duikt van een alpenomgeving naar een mediterraans gebied. Achter het natuurschoon schuilt een gastronomisch paradijs. In de rustige sfeer zijn er uitstekende mogelijkheden voor diverse activiteiten. 

Kees Kabboord  (reisvoorbereider  Tourtochten Cie.)

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u vragen over De GTCC? Stuur dan een mail naar info@caravanclub-gtcc.nl

Copyright 2016 - 2023 - Gereformeerde Toer- en Caravan Club