We stonden eerst bij Bree [Belgische Kempen] en daarna in Frankrijk : Verdun en Liverdun.
VERSLAG REIS 171 VAN DE GTCC BELGIË / NOORD FRANKRIJK
30 mei tot 29 juni 2023
Echt waar, het zat met het weer wel goed deze reis:
Bijna elke dag stralend weer, vaak een strak blauwe lucht en een temperatuur die soms opliep tot boven de 30°C. Alhoewel, niet iedereen kon goed tegen die hoge temperatuur. Maar in de schaduw was het over het algemeen goed toeven en op de fiets was het ook best te doen.
Deze reis telde 24 deelnemers verdeeld over 11 caravans en 2 campers.
Onze eerste camping was bij Bree in de Belgische Kempen: “Kempenheuvel”.
De plekken die we toegewezen kregen, waren niet al te groot maar er was water op de plek en een toiletgebouw dichtbij en een verwarmd zwembad.
We konden hier mooie fietstochten maken alle kanten op. In het stroomgebied van de Abeek en het Grenspark Kempen Broek waren interessante wandelingen uitgezet.
De plaatsen die we bezochten waren Hasselt, Thorn (in NL) en Maaseik.
Het was wel aardig om wat door Hasselt te slenteren en de sfeer op te snuiven.
Hasselt, een stad met veel winkels en terrasjes. ’s Middags bezocht een deel van de groep een concert in de St. Quintinuskathedraal.
Thorn is één van de parels van Limburg, bekend van de vele witgeschilderde huizen en de met Maaskeien geplaveide straten. Toen wij er waren, regende het een beetje.
Maaseik was een bezoek meer dan waard met de centraal gelegen Markt omringd door oude vakwerkhuizen en horecabedrijven. Op de Markt een standbeeld van Jan en Hubert van Eyck, schilders van “Het Lam Gods” in 1432 voor de Sint- Baafskathedraal in Gent. Het altaarstuk heeft sindsdien een turbulente materiële geschiedenis doorgemaakt. Een kopie hangt in de Sint- Catharinakerk in Maaseik.
Aan de oude stadsomwalling huist een stel Oehoes. We hebben ze helaas niet kunnen ontdekken.
De 4 deugden van de Maaseikenaar zijn : Kaal (verwaand), Lui, Lekker en Hovaardig. Een beeldengroep daarvan, gemaakt door Roland Rens, is te vinden in de Bosstraat.
De bumper van de auto van Gerrit werd op de camping door de treeplank van een oude Belgische camper bij het passeren er half afgetrokken. Bij een garage kon deze worden vastgezet zodat Gerrit verder kon rijden.
Na een gezamenlijke maaltijd in het restaurant van de camping namen we afscheid van Bree.
Op 9 juni gingen we op weg naar camping “Les Breuils” aan de rand van Verdun.
We kregen plekken bij elkaar, maar ver van het sanitair. Dus de fiets werd door sommigen veelvuldig gebruikt . De ene dag was het douchewater steenkoud en de volgende dag loeiheet. Gelukkig meestal goed op temperatuur. En er was een zwembad.
Verdun is vooral bekend door de Eerste Wereldoorlog: la Grande Guerre,
Het werd een bloedige oorlog tussen aan de ene kant de geallieerden (Frankrijk, Engeland, Rusland en later de Verenigde Staten) en aan de andere kant de centralen (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en het Ottomaanse Rijk).
Het westelijk front veranderde tussen 1914 en 1918 nauwelijks en liep van West-Vlaanderen door het Noord-Franse heuvelland langs de Somme en Verdun via de Vogezen naar de Frans-Zwitserse grens.
De slag bij Verdun (21 februari 1916-20 december 1916) die dus tien maanden duurde, kostte een enorm aantal slachtoffers, zowat driekwart miljoen waarvan naar schatting 300.000 doden; De meeste slachtoffers werden gemaakt door artilleriebeschietingen. Het landschap rond Verdun vertoont op veel plaatsen nog de kraters als gevolg van de granaatinslagen.
Er is vooral in verband met de 100 jarige herdenking van WO 1 veel gedaan om de slagveldtoeristen enigszins te informeren over de toedracht van de slag om Verdun.
Er is midden op het slagveld een groot museum, het Verdun Memorial, gebouwd en een aantal jaren geleden grondig getransformeerd tot wat het nu is. We hebben het bezocht en waren al gauw overweldigd door de verschrikkingen van deze vreselijke oorlog.
Ten oosten van Verdun zijn een aantal forten gebouwd. We bezochten fort Douaumont, het machtigste verdedigingswerk van de vesting Verdun, dat veroverd werd door de Duitsers en na 8 maanden weer werd terugveroverd door de Fransen ten koste van vele doden. Een groot fort met een oppervlakte van 3 ha Het bood onderdak aan 800 soldaten, maar er waren soms veel meer gehuisvest.
In deze omgeving zijn veel monumenten die herinneren aan de slag om Verdun.
Zeer indrukwekkend was het Ossuaire de Douaumont, een monument waar de overblijfselen van 130.000 onbekende soldaten die tijdens WO 1 sneuvelden zijn ondergebracht. Voor het monument ligt een Franse militaire begraafplaats met meer dan 16000 graven.
We bezochten de Tranchée des baïonnettes. Door zware Duitse artilleriebombardementen werden de Franse soldaten in de loopgraven levend begraven. Een betonnen monument is over de loopgraaf gebouwd, bekostigd door een rijke Amerikaan.
De Tranchée de Chattancourt is gereconstrueerd en geeft een duidelijk beeld van het leven en werk in de loopgraven, zoals leerbewerker, slager, postkantoor en vanzelfsprekend een ziekenboeg. In het lijkenhuisje zagen ze dat er gaas over de gestorvene gezet was om te voorkomen dat de ratten zich aan het lichaam te goed zouden doen. Ook hier zijn groepsleden naar toe geweest.
De Ondergrondse Citadel van Verdun lijkt wel op een ondergrondse nederzetting met kantoren, munitiedepots, ziekenverblijven, slaapzalen, een bakkerij, telefooncentrale, meerdere keukens.
De citadel diende als commandopost en bood tijdens de slag om Verdun plaats aan duizenden soldaten die veilig waren voor de vele bombardementen.
We namen plaats in een wagentje dat ons door de citadel leidde en dankzij een audio- visueel apparaat werden we uitvoerig geïnformeerd.
Verdun is in de WO 1 niet door de Duitsers veroverd maar wel zwaar beschadigd maar is weer in de oude stijl herbouwd.
Het is een mooie stad fraai gelegen aan de Maas.
Het Maas-Argonneoffensief was een Amerikaans offensief aan het westfront.
Het leidde uiteindelijk tot de wapenstilstand. Maar er werd een zeer hoge prijs voor betaald. Bij het dorp Romagne-sous-Montfaucon ligt een Amerikaanse begraafplaats van ruim 130 ha en waar het grootste aantal Amerikaanse soldaten ligt begraven dat in Europa is gesneuveld: 14.246.
Mee dankzij de inzet van grote aantallen Amerikaanse soldaten kwam er in 1918 een einde aan de grote oorlog.
We maakten fietstochten langs de Maas. Wim hield er een onaangename ervaring aan over. Bij een stop schoot zijn voet over het muurtje langs het fietspad en hij belandde met fiets en al in de Maas. Hij heeft er een lelijke wond aan zijn scheenbeen en een pijnlijke schouder aan over gehouden. Samen met Pity is hij wat eerder vertrokken naar huis.
Op 20 juni vertrokken we naar camping “de la Moselle” in Liverdun. We vonden allemaal een plekje onder de bomen (Platanen). De camping is rustig gelegen in een lus van de Moezel met het zicht op het middeleeuwse Liverdun en heeft een klein zwembad.
We gingen op de fiets naar de vestingstad Toul gelegen aan de Moezel. Er staat een mooie kathedraal met een indrukwekkende gevel. Helaas zijn vrijwel alle beelden tijdens de beeldenstorm vernield. Een rondwandeling in deze oude stad met nogal wat achterstallig onderhoud was de moeite waard.
We gingen met de trein naar Nancy. De stad staat vol met prachtige gebouwen rondom een aantal zeer mooie pleinen waarvan het Place Stanislas het toppunt is. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de west- en oostzijde van het plein staan prachtige smeedijzeren hekken met bladgoud. Ook het Place de la Carrière staat op de Werelderfgoedlijst.
Er staan in Nancy prachtige kerken zoals de Kathedraal en de Basiliek.
We maakten een rit met een treintje door het oude gedeelte van Nancy , een goede manier om in korte tijd zo veel mogelijk van Nancy te zien met een toelichting in het Nederlands via de audio.
Er is veel te zien daarom meerdere bezoeken waard zoals sommigen van ons ook hebben gedaan.
Een wandeling door het hooggelegen Liverdun leverde mooie vergezichten op.
De Romano-gotische kerk en het Kasteel van Corbin bepalen het beeld van het charmante, middeleeuwse stadje. De bisschoppen van Toul hadden hier hun zomerresidentie.
De echte Madeleines van Liverdun zijn cakejes die landelijke bekendheid kregen en werkelijk heerlijk zijn.
Rond Liverdun waren een aantal gevarieerde wandelroutes uitgezet.
GTCC- ers fietsen liever, dus de wandelingen zijn maar door een enkeling gedaan. Op de wandelingen zagen we vlinders die in Nederland zeldzaam zijn zoals de keizersmantel, de kleine ijsvogelvlinder, het dambordje en de grote weerschijnvlinder.
Naast de gezamenlijke activiteiten zoals de fietstochten en het bezoeken van steden werd op de camping jeu de boules gespeeld en samen gegeten al of niet met een barbecue.
Ook hebben we de verjaardagen gevierd van Lina en Riet en het 63 jarig huwelijk van Stef en Mieke.
Op elke zondagmorgen hebben we samen naar een kerkdienst geluisterd meestal in de open lucht.
En tenslotte werd deze geslaagde reis afgesloten met een gezamenlijk diner op het terras van een restaurant in de beurt van Liverdun.
Degenen die de reis hebben voorbereid en begeleid werden bedankt en ontvingen een blijk van waardering.
Hierna namen we afscheid van elkaar want de volgende morgen zou iedereen op een enkeling na huiswaarts keren.
De collecte die werd gehouden was voor de stichting ”Samen voor Aix” en bracht € 375,-- op.
Ik vond het een reis met enorme tegenstellingen: aan de ene kant de verschrikkingen van een bloedige oorlog, dood en verderf, de macht van het kwaad en aan de andere kant de schoonheid van de levende natuur, de stralende zon, de almacht van God.
We zijn onze Hemelse Vader heel erg dankbaar dat we samen deze vakantie mochten vieren. Albert A. + een poot van Kody